Att ha ADHD och sexintresse

Påverkar att ha ADHD och sexintresse varandra? Jag har fått min ADHD-diagnos som vuxen. Det är idag (då skriver, inte då publiceras) ungefär ett år sedan jag började resan. Resan för att utreda om det var rätt diagnos. Tidigare har jag blivit diagnostiserad som deprimerad (flera gånger). Även bipolär har utretts tidigare. Så jag fick veta min diagnos som vuxen. Precis som många andra kvinnor i min ålder eller äldre. För på tiden då jag var barn var åsikten: flickor kan inte ha ADHD.

Med andra ord. Skulle jag varit pojke med samma symptom. Då skulle jag fått min diagnos i lågstadiet. Men eftersom jag var flicka. Ja, då var det omöjligen det som var problemet. Jag fick ingen annan diagnos heller i barndomen. Ingen barnschizofreni eller liknande psykisk sjukdom. Nu i efterhand har jag träffat flera kvinnor som fick den diagnosen till först.

Allmän fakta om ADHD

Nu ska jag presentera de stora dragen av ADHD åt er. Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Bristande koncentrations och hyperaktivitets störning. Säger redan ganska långt vad det handlar om. Du har svårt att koncentrera dig. Speciellt på saker som du finner ointressanta eller oviktiga. Däremot kan du få hyperfokus på, för dig, givande områden. Eget exempel, jag tycker politik är otroligt ointressant och vet knappt landets partier. Jag tycker övernaturliga fenomen är väldigt intressant och kan förklara väldigt många.

Hyperaktivitet. En person med för mycket energi. Så mycket energi att det blir tungt för hen själv. Svårt att sitta stilla. Och fast du fysiskt är stilla så kan dina tankar rusa iväg. En person utan denna hyperaktivitet får istället diagnosen ADD. Om koncentrationssvårigheterna är tillräckligt stora. Inom hyperaktiviteten räknar man ofta impulsiviteten som en med ADHD har. Eget exempel, min man tycker om att bara vara hemma och kan planera en resa i månader. Om jag “tvingas” vara hemma en hel dag klättrar jag på väggarna och är irriterad på allt och alla. Kommer jag på något att göra, så gör jag det genast, eller inte alls.

Hur påverkar detta sexlivet?

Indirekt påverkar dessa svårigheter hela ditt liv. Vissa saker blir tydligt påverkade, andra mindre tydligt. Svårigheten att koncentrera sig kan bli att dina tankar vandrar under akten. Du funderar på maten som ska tillredas efter morgonknullet. Vad grälar barnen om på nedre våningen. Ser jag ful ut i den här ställningen. Personligen har jag haft otroligt svårt med just detta. Och (o)förmågan till orgasm har hängt ihop med det. Så det tog länge innan jag ens upplevde min första orgasm. Och när jag fick den var det en aha-upplevelse för mig. Det var det här som sexet i bästa fall skulle leda till. Nu försöker jag fokusera mina tankar under akten. Om inte min man hjälper mig med hans fantasier. Så tänker jag på någon egen fantasi.

Hyperaktiviteten och impulsiviteten. Jag har inget emot att ha sex på “märkliga” ställen. Ta bara poolen med min man (läs här) eller provrummet (läs här). Likaså har jag haft i bion, på stranden, i ett garage (oskulden, läs här) och i gränder. Och på en del av mina arbetsplatser. Föreslår någon att vi ska pröva på något nytt är mitt svar sällan nej. Ingen skillnad eller okej, det är troligen mitt svar. Lätt att locka med mig på något. Och lika lätt kommer ja på egna idéer. Och genomför dem lika snabbt som jag kommer på dem.

Ungefär så spretiga är mina tankar konstant…

Bra eller dålig kombination?

Beror väl på situationen. Att enkelt gå med på något är inte det bästa. Det blir lätt övertramp, som du inte ens förutsett. Har du en partner som hellre vill ha tryggt, lugnt och stabilt sex. Då kanske din spontanitet kan bli för mycket. Och vice versa kan du lätt tröttna på din partners enformighet. Alla mynt har två sidor. Precis lika med att ha olika personlighetsdrag. Eller då funktionsvariationer. Alla drag är bra, tills de blir för starka så de tar över ditt liv.

Skulle jag sluppit en hel del “olyckor” om jag inte hade ADHD? Troligen. Skulle jag vilja vara utan min ADHD i sexuella sammanhang? Inte egentligen. Jag tycker om att pröva på nya saker. Jag tycker om att vara kreativ i sängen. Frågan är väl, skulle jag även gilla det om jag inte alltid haft ADHD? Eller skulle jag då hellre haft ett “vanligt” sexliv? Skulle jag och min man kommit in på swingerslivet om jag inte hade ADHD?

ADHD överrepresenterat bland swingers?

Finns studier som kopplar samman ADHD och att vara swingers. Eller annars ha ett öppet förhållande utanför de normativa ramarna. Jag tror inte det är ADHD i sig som gör det. Utan det att en person med ADHD har lättare att tänka utanför ramarna. För ramarna är redan obefintliga på alla andra livsplan. Och lägg till behovet av ombytlighet, äventyr och impulsivitet. Ja, det är lätt att se hur ADHD kanske kan leda till otrohet. Och att tillåta det under vissa regler tar bort det negativa. Så istället för att skapa problem kan det ge något.

Ger sexuella stimulanser åt båda parterna. Och den “normala” behöver inte försöka tillfredsställa alla behoven. För den med ADHD kan ha många behov. Eller åtminstone väldigt ofta. Så är fallet för mig åtminstone. Eller, det var det. Ni läste kanske om vår egen sexdejt och hur den gick. Jag är fortfarande delvis nere efter den. Så min libido är i dvala just nu. Men den kommer nog vakna. Senast när jag ställs inför möjligheten till äventyr igen. Med eller utan min man.

Någon sorts summa summarum

För att försöka sammanfatta allting. ADHD har vissa personlighetsdrag som starkt kan påverka sexlivet. Hur mycket det påverkar och om det blir negativt eller positivt. Det beror på individens egen förmåga till självreglering. Samt på partnerns inställning till dessa personlighetsdrag. Min man tycker om spänningen och att det aldrig blir tråkigt med mig. Jag däremot upplever ofta vårt egna sexliv som väldigt monotont och enformigt. För jag skulle vilja ha mera spänning. Den spänningen söker vi delvis genom andra involverade i vårt sexliv.

Så, har du ADHD är du kanske annorlunda än medelsvensson angående sex. Men absolut inte sämre (eller bättre) för det. Alla blommor är lika vackra i lustens trädgård. Du behöver bara finna ditt recept för att kunna njuta fullt ut. Och en partner som accepterar och värdesätter ditt recept. Låter väl enkelt, eller…?

Liten lista på länkar jag hittat

1 thought on “Att ha ADHD och sexintresse”

  1. Pingback: På semester med barnen - Stygga Frun

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *