Recension: Serien “Sex, Love & Goop”

På Netflix finns dokumentär/reality-serien “Sex, Love & Goop“. Det är med Gwyneth Paltrow som programledare och handlar om sex, sexualitet och relationer. I korta ordalag. Det är par som vill förbättra sina sexuella/intima relation till varandra (och sig själva). För att få hjälp med detta har varje par en egen expert som ska vägleda dem. Varje par har deras egna specifika utmaningar i relationen. Allt från att låta det förgångna styra till att inte veta hur ska nå varandras njutning.

Spoilervarning

För att verkligen kunna recensera serien kommer jag troligen att spoila den lite. Så om ni inte vill veta några axplock ur den föreslår jag att ni slutar läsa nu. Ser på serien. Och sen återkommer för att se om vi tycker lika. Jag ser det i alla fall som halvt omöjligt att skriva om denna serie utan att nämna parens resor. Och det är ju deras resor under seriens gång som är det intressanta. Så nu är ni varnade, och här kommer mina tankar om parens resor:

Erika och Damon

Erika och Damon möter inte varandra sexuellt/intimt/lustmässigt. Den ene behöver andra saker för att tända lusten. Och den andre behöver andra saker. Deras expert Jaiya har framtagit något som kallas Erotic Blueprints (erotiska ritningar). Dessa är en sorts ram för vad som framkallar lust hos en individ inom de olika blueprints.

Energetic (energi): blir kåt av förväntan, beröring utan att faktiskt röra vid den andre. Att retas, väntan och kan koppla in det spirituella i sammanhanget.

Sensual (sensuell): blir kåt av att få alla sina sinnen stimulerade (samtidigt eller enskilt). Dofter, smaker, beröring, ljud samt omgivningen eller annat vackert för ögat.

Sexual (sexuell): den som går igång på vad vi traditionellt tänker på vid sex. Kroppen, könsorganen, penetrering och så vidare. De älskar sex och går i gång på sex.

Kinky: de går i gång på det förbjudna. Viktigt att minnas att vad som är förbjudet varierar från person till person. För någon kan det vara kedjor och piskor. För en annan kan redan det att man prövar en ny ställning vara tillräckligt.

Shapeshifter (formbytare): går i gång på alla ovanstående. Kan alltså gå i gång på väldigt olika saker från gång till gång. Eller går i gång på allt.

Förutfattade meningar och test

Damon trodde (och Erika också) att han var sexual. Män lär över lag ses som sexual av dessa typer. Men då de testade leka med de olika blueprintsen fannde han var energetic. Vilket även Erika var, med inslag av kinky. Jaiya förespråkade varmt som hemläxa att leka och pröva på olika saker. Med alla sinnen och inom alla blueprinten. Speciellt då inom ens eget och sin partners.

Hur ska man veta vad man är då? De har ett test du kan ta. Eller egentligen två. Ett gratis, ett som kostar men ska ge dig mera. Då får du veta vilken blueprint som är din, och vad som är styrkor och svagheter med den. Med det som kostar ska du alltså få mera information än med det gratis. Jag tog det gratis, ingen överraskning att jag blev shapeshifter. Min man tog det gratis, han blev kinky, stor överraskning. Jag fick se en variant på betalda testet. Gav inte mig mera information. Men då är jag väldigt medveten om min egen sexualitet nu mera. Skulle jag vara osäker, spänd eller skämmas för min sexuella lust kanske det skulle ge mig mera.

De andra paren

Sen fanns det såklart fler par. Ett par behövde hjälp att upprätta nya relationer mellan dem. De hade blivit mera mor och son-relation än man och hustru. Så han behövde ta kontrollen, och hon ge över kontrollen. Hitta tillbaka till sexuella spänningen mellan dem. Jag blev glad att se det även fanns ett lesbiskt par. För, som de sade själva, finns så lite information om hur sex mellan två kvinnor ska gå till. Det enda som finns är porren, vilket inte direkt är sanningsenligt.

Så deras resa var mera om att hitta hur vara sexuella tillsammans. Och att för den ena kunna slappna av, bli ett med sig själv. Med sin kropp och sin sexualitet. Jag grät faktiskt en smula under deras resa. För tankarna kring hur man ser på sin egen kropp var så kännspaka mina egna. Något jag verkligen fått/får jobba på ännu. Se på mig själv och acceptera mig som jag är. Utan att slå ner på mig själv.

Intressant metod

Det fanns även ett äldre par. Där deras lust helt enkelt inte var jämställd. Jag vet inte om jag fick riktigt grepp om deras resa. Det kändes som om den var väldigt i förbifarten. Vilket är synd! För man behöver komma ihåg att även äldre personer har behov av sexuell karaktär. Oavsett om man vill tänka på att åldringar har sex eller inte. Är väl därför det finns dessa “gubbslem” (gamla gubbar som dreglar efter unga tjejer). För att de får inget utlopp för sina sexuella behov. Och då tar de sig uttryck på mindre roliga sätt.

Men sista parets metod var intressant. De var båda rädda för att ta med sig ohälsosamma metoder från dåtiden. Att de skulle bete sig i nya relationen som de gjort förr. Family Constellations var metoden de använde. Med andra ord speglade andra personer (för paret okända personer) deras familjemedlemmar. Utgående bara av känslorna och energierna de plockade upp från paret. För att se varifrån beteendet bottnade, varför det fanns kvar och hur det gått i arv. Och till slut tacka beteendet som fyllt en funktion då, men nu skulle lämnas i det förgångna. Vore verkligt intressant att själv pröva…

Slutsats om serien

Så min slutsats om serien var att den var väldigt intressant. Givande. Speciell. Bra gjord. Och modiga par som visade sina sårbara sidor. Var den sevärd? Absolut. Gav den oss något? Ja det gjorde den. Vi diskuterade mycket. Och vi lekte en hel del med olika blueprints sedan. Eller, jag lekte på honom ska vi väl säga. Jag väntar ännu på att han ska vilja leka med min kropp. Han försökte, men det slog bakut. Anyway, det har inget med serien att göra.

Så jag tycker absolut att ni ska se den. Speciellt om ni kan identifiera er med något av paren. Vi var Erika och Damon av dem, helt klart. Men även om ni är singel kan det ge en hel del. Om inte annat så ni har med er in i en kommande relation.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *