Svartsjuk på andra som swingers?

Svartsjuka. En mörk känsla. I de flesta fall. Men även en bra känsla. Om man kan bearbeta den på rätt sätt. Många tror kanske att som swingers så känner man ingen svartsjuka. Fel. Du känner det. I något sammanhang mer, andra mindre och ibland inte alls. Svartsjukan kan bottna i andra känslor som blommar upp. Rädsla, ensamhet, förvirring, otillräcklig…

Jag har alltid betraktat mig själv som en väldigt svartsjuk person. Lätt att bli misstänksam mot min pojkvän och andra kvinnor. Lätt tro att han ser på andra “på det sättet”. Att han när som helst skulle byta ut mig mot en annan. Och där sade jag det redan. Vad min svartsjuka egentligen är. En rädsla att bli övergiven eller utbytt. Att inte vara tillräcklig för den jag älskar.

Insikt ger nya verktyg

Att inse och möta orsaken till svartsjukan. Det ger en överhanden mot känslan. Eller, då man vet varifrån den kommer så kan man bearbeta den annorlunda. Det ger nya verktyg i verktygslådan. En möjlighet att se på känslan utifrån. Ifrågasätta den, identifiera den och gå igenom den. För det första med sig själv. Men även ta upp den med sin partner. Inte dömande, grälsjukt eller gnällande. Nej sakligt och förklarande.

“Nu känner jag så här. Det bottnar i att jag är rädd/tror detta ska hända. Jag tror/är rädd för det eftersom detta hände/gjordes.” Eller för att ta ett exempel ur vårt liv och min svartsjuka. Som skrevs på Kryssningens Fortsättning så hade min man ett singeläventyr. Eller, jag var med men inte aktiv. Detta rörde upp otroligt mycket känslor inom mig. Hjärnspöken. Ångestgastar. Ja allt möjligt negativt.

BIld av Thomas Wolter från Pixabay

Kommunicera med varandra

Jag upplevde att han verkade njuta av henne på ett helt annat sätt än av mig. Vilket är självklart för vi är inte samma kvinna. Men jag trodde han njöt mer av henne än av mig. Jag tänkte att jag säkert inte var tillräcklig längre. Att han skulle hellre ha henne. Att nu skulle han lämna mig och byta till en ny. Eller att nu skulle sex med mig inte vara nog. Hans gamla tant. Det åt upp mig inifrån. Jag tålde inte tanken på henne, inte på dem och inte på att han hade kontakt på XU med henne.

Tills jag fick sagt det högt. Åt min man. Klädde det i ord. Och han omfamna mig. Tackade mig för att jag berättade hur jag känner. Vad som är fel. Berättade hur mycket han älskar mig. Och att han har ingen anledning att byta ut mig. Och vi pratade inte om det bara en gång. Nej varje gång mina tankar vandrade iväg åt fel håll. Och varje gång orkade han lyssna på mig. Möta mina farhågor. Slå hål på dem med sin kärlek, omtanke och sina ord.

Andra upplever samma sak

Sista spiken i kistan var att lyssna på andra. Höra att 9/10 kvinnor (och män) upplever exakt samma sak. Rädsla för att någon partnern träffar ska vara “bättre”. Men som Accidental Swingers sade i ett avsnitt. “They aren’t beter. They are different”. De är inte bättre. De är annorlunda. Du och din partner kan troligen varandra utan och innan. Eller, på god väg att göra det. Speciellt om ni söker fler som krydda till ert sexliv. En ny person gör inte det. Hen söker efter vägarna till din njutning. Och du efter hens. Ni kanske hittar något som du aldrig gjort med din partner. En del saker kanske din partner inte vill göra. Men hen vill.

Inget av detta gör den andre, nya, bättre. Bara annorlunda. Visst har ni bra sex. Hoppas jag åtminstone att ni har. Men skulle du vilja byta ut din partner på basen av ett bra sex? Varför tror du då att din partner skulle det? Här kommer osäkerheten in. Smyger sig på dig som ett lejon på savannen. Alla negativa tankar du haft om dig själv kan plötsligt blomma upp. Små retsamma kommentarer din partner någonsin nämnt om dig. Allt du är missnöjd med i ditt utseende. Din hjärna blir plötsligt din egen värsta fiende.

Svartsjuka som positiv känsla

Känslan i sig skulle jag inte kalla positiv. Men den kan bidra till ökad kommunikation med din älskade. Den kan bidra till rannsakning av dig själv. Göra dig uppmärksam på andra undantryckta känslor. Få dig att sträva efter något. Precis som viss mått av avundsjuka får oss att sträva efter att bli bättre. Så tror jag att svartsjuka får oss att sträva framåt. Framåt för att bli en bättre partner. Men vi får inte glömma bort att vi är bra som vi är. Tillräckliga, vackra, sexiga, underbara och utvalda människor. Din partner har valt dig. Inte den du kan bli. Utan just den som du är.

Och sist och slutligen. Ingen svartsjuka i världen kan hindra dig från att bli utbytt. Jag försöker inte göra dig paranoid. Men ärligt talat, om hen inte vill ha dig längre. Så hjälper det inte att vara svartsjuk. Hen kommer att byta ut dig då. Om hen inte tycker du är nog. Så kommer du aldrig någonsin att vara det. Och då ser jag det som bättre att hen lämnar dig. Än att du ska vara fast i ett olyckligt förhållande. Olyckligt för att du kommer aldrig känna dig helt älskad. Tillräcklig. Utvald. För du är det inte. Så, svartsjuka är en väldigt onödig känsla. Tycker du inte det?

Vill du kunna känna igen andra swingers? Både i hemlandet och när du reser? Släng en blick på Symbols of Swingers. Koden STYGGAFRUN ger dig -10% på din beställning.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *