Vestibulit, smärta vid samlag

Samlagssmärta eller vestibulit. Oavsett vad du vill kalla det så är det vanligare än du tror. Jag har det, om än det idag är mycket bättre än för några år sedan. Mycket tack vare att jag fick veta det var en fysisk åkomma (och inte satt mellan öronen). Samt en man som fokuserade på mig tills min vagina hade vant sig på nytt.

Vid vestibulit har de små, yliga nerverna som finns i slidöppningens slemhinna blivit överkänsliga. Det gör ont i och runt öppningen till slidan när du har vaginalt sex eller för in något i slidan. (1177 Vårdguidens definition på vestibulit)

Med andra ord tar all form av vaginal penetrering ont. För att nerverna i och runt slidan skickar smärtsignaler till hjärnan. Jag gick med det i flera år innan jag sökte hjälp. Jag hade aldrig hört talas om vestibulit när jag blev tillsammans med min man. Och jag trodde att allt berodde på att jag inbillade mig eller var ”sexuellt skadad/konstig”. Eller att det berodde på något som skulle ha hänt under någon av förlossningarna. Som det att jag vart klippt eller sprack.

Olika former av smärta

För mig var det två smärtor: brännande smärta som även kom bara av att använda glidmedel. Samt en ihållande, dunkande smärta vid och efter penetreringen. Det var med andra ord inte värt att ha sexet. Och oavsett om det var skönt under sexet så var det inte värt smärtan efteråt när det bultade och sved. Och jag var säker på att det bara var något i mitt huvud…

Det är inte helt klarlagt vad vestibulit beror på. Ibland börjar det med att du gör något som gör ont. Vanligtvis är det en kombination av flera olika saker som bidrar till att nerverna blir överkänsliga. Till exempel: du har samlag trots att du inte är tillräckligt våt, sexuella övergrepp, ofta har svamp i underlivet, preventivmedel som innehåller hormoner, du har behandlats för kondylom runt slidöppningen. (1177 Vårdguiden kring orsaker)

Orsaken till min vestibulit

För mig framträder två orsaker från denna lista. Jag hade blivit behandlad för kondylom med laser (den värsta upplevelsen jag varit med om). Och jag hade just lämnat ett förhållande där jag blev sexuellt använd mot min vilja så gott som dagligen. Jag hade med andra ord under en par års tid redan utsatts för smärtsamma samlag, analsex och oralsex. Min lust var så gott som död. När jag väl blev singel visste jag först inte om jag någonsin ville ha sex igen.

De flesta som har vestibulit blir bra med behandling. Vestibuliten kan komma tillbaka, men du kan lära dig sätt att hantera smärtan och komma till rätta med besvären. Om du inte behandlar vestibulit kan du på lång sikt få problem i ett allt större område. (1177 Vårdguiden)

Efter många om och men sökte jag mig till hälsovården för årlig besiktning av nedre regionerna. Och jag nämnde mina smärtsamma besvär samtidigt. Hen skrev en remiss vidare till sjukhusets gynekologiska poliklinik, som sedan ännu remitterade mig vidare till fysioterapin.

gynecologist, gyn, vagina-5224339.jpg

Undersökning för att fastställa diagnos

 Väl där var jag väldigt nervös och visste ingenting om hur det skulle gå till. Hon diskuterade med mig en stund och bad mig sedan klä av mig och lägga mig på britsen. Hon synade först utsidan och konstaterade att mina slemhinnor såg sköra ut. Som om de lätt kunde spricka och på så vis ge en svidande, brännande känsla av olika glidmedel eller sperma. Det var första besväret som konstaterades.

Sedan förde hon försiktigt in ett instrument i slidan och cirklade runt med det. Det tog sjukt nästan genast. Hon stannade upp för att diskutera med mig en stund innan hon igen cirklade runt och stannade vid olika punkter. Hon förklarade att öppningen var som en klocka, där varje timme representerade en smärtpunkt. Jag hade punkterna 1, 5 och 9 som var överkänsliga, samt delvis inom mig. Hon tyckte ändå att jag hade väldigt goda förutsättningar att bli frisk snabbt genom lite fysioterapi. Hon hämtade en ask i vilken ett rör av plast fanns. Den fanns i fyra olika storlekar: minsta var bara som tummen i tjocklek och den tjockaste som en stor kuk. Denna skulle jag nu cirkla runt med i öppningen. Pausa vid mina smärtpunkter och trycka på dem så länge jag förmådde.

Jag inbillade mig inte smärtan

När vi satt och diskuterade efteråt var jag allt knäsvag av lättnad. Jag hade inget fel mellan öronen! Det liv jag hade levt hade ”bara” skadat mina nerver i slidan. Så jag behövde lära upp dem på nytt att det var inget farligt, utan skönt, när de stimulerades. Det var en glad kvinna som kom hem till sin man den dagen och berättade vad som var felet. Egentligen började vestibuliten bli bättre genast då jag fick veta vad det var. Och att det var inget som jag direkt kunde göra något åt. Så redan nästa gång vi hade sex så kändes det bättre, men jag utförde övningarna några gånger. Och idag har jag sällan problem av vestibuliten längre.

Så om ni har problem, smärtor eller annars oroliga över något med er hälsa i de nedre regionerna. Sök hjälp och diskutera med någon. Om inte annat så för ert eget psykes skull.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *